Financial Times: Искането на МНС за издаване на заповед за арест на Нетаняху създава проблеми за Байдън

Искането на главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан за заповед за арест срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху създава дипломатически и политически проблеми за президента на САЩ Джо Байдън, съобщава Financial Times.

„Необузданата защита на президента на САЩ срещу Израел и Нетаняху заплашва да задълбочи разделенията относно войната в ивицата Газа в рамките на неговата Демократическа партия, докато се подготвя за тежка предизборна битка“, се казва в публикацията.

В същото време ответните мерки на Вашингтон срещу МНС могат да подкопаят усилията на САЩ да се позиционират като посредник между страните в палестинско-израелския конфликт. Освен това решението на МНС представлява заплаха за авторитета на Вашингтон сред страните от Глобалния юг.

На 20 май прокурорът на МНС излезе с изявление, изискващо издаването на заповеди за арест на Нетаняху и Галант. Съдът обвинява политици в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Палестина от 8 октомври 2023 г. МНС също възнамерява да поиска заповеди за арест на трима лидери на палестинското движение Хамас: Яхя Синвар, Мохамед Ибрахим Ал-Масри (Дейф) и Исмаил Ханийе. Според органа тези хора са извършили престъпления срещу човечеството в Израел и Палестина от 7 октомври 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън беше възмутен от искането на прокурора на МНС да издаде заповед за арест на правителствения глава на еврейската държава. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че решението на Международния наказателен съд „не е добро и може да застраши усилията за постигане на споразумение за прекратяване на огъня“ и освобождаването на заложниците.

Израелският президент Исак Херцог призова международната общност да осъди решението на прокурора на МНС. Кабинетът на Нетаняху нарече обвиненията кървава клевета , а първият председател и основател на партията Йеш Атид, Яир Лапид, нарече изявлението на МНС бедствие . На свой ред министърът на финансите на еврейската държава Бецалел Смотрич сравни съда с нацистите и го обвини в антисемитизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят